2020/06/27

Betűk és számok



Az Új utcában már rég nem jártam, nem tartozik a szokásos helyeim közé, se bűntények nem hívtak oda, se a sétáim alkalmával nem jártam erre, nem volt miért. Most, hogy végigkoptattam a macskaköves utcákat, rá kellett jönnöm, hogy nagy hiba volt, gyönyörű házak végig, és valahogy a történelem általam nem ismert szelete is borzolja a levegőt.

Zsinagóga itt csak egy van, de azt mindenki ismeri,ám  a levél, amit a patikus felolvasott, egy titkos zsinagógára utal. Hol lehet az? Miért titkos? Rá kell jönnöm! A legőrültebb ötletek jutnak eszembe, miért küldhet a város különböző helyeire ez a gyilkos? Vajh, tényleg felfedi magát? Vagy csupán játszadozik velem? Nem tudom, de borzasztóan a végére akarok járni az ügynek.

Ahogy ezen gondolkodom, az utca közepén az egyik házon észreveszek valami furcsát. Valahogy nem illik bele az utcaképbe, más az elhelyezkedés, mintha kicsit kijjebb lenne a többinél. Talán ez lesz a titok nyitja?

Csöngetek, de nem nyitja ki senki az ajtót, amelyen egy különös zárszerkezet található. Valahogy fel kell törnöm!

Egy négyjegyű kombináció kell, az első három valamiért úgy maradhatott, elfelejtették talán visszaállítani? 5, 12, 21, a negyedik x-en van, tehát szerencsém van, csak az utolsó számra kell rájönnöm. De mi lehet az? Körbenézek, hátha találok valami megoldókulcsot. Nem kell sokáig keresnem, a virágcserép alatt kis üzenetet találok:

„Drága barátom, ha megint elfelejtenéd a számjegyeket, itt egy kis segítség. A számokat nem írhatom le, azokra emlékezned kell, de ezek segíthetnek neked: 1+4 az 5, 2+5 az 12, 3+6 az 21, 8+11 az…” az utolsó szám homályos, a fenébe, pont az amire nekem szükségem lenne mi lehet az?

 

Végre sikerült bejutnom! A házban nem találtam semmi érdekeset, viszont egy kis hátsó ajtó már valódi titkot rejtett! Egy régi, elhagyott zsinagógát! Ki hitte volna, hogy ez itt lehet! Belépek, és a szemem elé egy különös világ tárul, bevallom, még sosem jártam zsinagógában, de lenyűgöz, amit látok. Az építészet, a freskók! Mind-mind egy számomra különös és izgalmas kultúra mementói. Vajon miért áll itt elfeledve?

Egy kis fadobozra leszek figyelmes a földön. Felveszem, kinyitom. Még egy levél!

 

„Kedves Nyomozóm!

Gratulálok, ügyesebb, mint hittem! Nem gondoltam volna, hogy idáig eljut! Ha az itt kapott információkat megfejti, akkor megtalálja a fegyver lelőhelyét, ami pedig úgy gondolom, hamarosan elvezethet hozzám. Higgye el, roppantul élvezem ezt a játékot, bár sajnos csak akkor derül majd ki, hogy sikerrel jár-e ha eljut hozzám. Addig is a borzongató, izgalmas várakozás a részem.

És ahogy ígértem: a nyomok!

A nyolcadik betű: Az utolsó két szám az évszámból, mikor Sopron lakossága elűzte a zsidókat.

A kilencedik betű: Az évszázad, mikor ez a szép épület épült. 

És végül – ez azért, gondolom, könnyű lesz  a második és az ötödik betű pedig annyi, ahány Istent imád zsidó és keresztény. Nem túl nehéz igaz?

 

Maradok, hűen híve…!”

https://sopronimuzeum.hu/2006/08/08/zsinag/